Европейският комисар по въпросите на конкуренцията заяви пред Financial Times,

...
 
Европейският комисар по въпросите на конкуренцията заяви пред Financial Times,
Коментари Харесай

ЕС ще позволи на държавите да купуват компании, за да спрат Китай

 

Европейският комисар по въпросите на конкуренцията съобщи пред Financial Times, че страните членки би трябвало да купуват акции в компании, с цел да се опълчват на опасността от китайски поглъщания. Коментарите й идват в миг, когато Европейски Съюз формулира проекти за отбрана на бизнеса си на фона на епидемията от ковид, заяви економик.бг.
" За нас няма проблем, в случай че страните решат да се намесят като пазарни участници, в случай че е належащо, в случай че придобият акции в дадена компания, в случай че желаят да предотвратят сходно усвояване ", сподели Маргрете Вестагер в изявлението за FT.

„ Съществува действителен риск бизнесът, който е уязвим, да бъде обект на усвояване “, добави тя. „ Сега обстановката в действителност акцентира нуждата от ограничения в тази посока, тъй че работим в действителност интензивно. “ Регулаторите към този момент разискват оферти за даване на необятни пълномощия на страните от Европейски Съюз.

Европейските компании от дълго време са в полезрението на китайските съперници, само че внезапният стопански спад, породен от експлоадирането на ковид и последвалото внезапно рухване на цените на акциите на целия континент, усили капацитета за задгранични предложения, разяснява FT.
Вестагер предизвести да не се вкарват недомислени ограничения, като сподели, че най-хубавото решение ще бъде правенето на разпореждания, които работят като възпиращо средство. „ Хората са повече от добре пристигнали да вършат бизнес в Европа, само че не и да го вършат с нелоялни конкурентни средства ", добави тя.
След напън от страна на Германия и Франция регулаторите да обезпечат равнопоставеност сред европейските и китайските съперници, Вестагер съобщи предишния месец, че предложенията в този смисъл ще бъдат оповестени през юни.
Основният ремонт ще бъде ориентиран към корпорациите, които са благосъстоятелност или са подкрепени от държавни управления отвън Европейски Съюз, с цел да се оправи Европейски Съюз с терзанията, че тяхната финансова мощност им дава незаслужено място пред европейските съперници.
На въпрос дали е време по-скоро да се одобряват такива ограничения в светлината на актуалната рецесия, Вестагер сподели, че Брюксел работи " допустимо най-бързо " за издание на детайлности.
Всяко предложение ще би трябвало да бъде разисквано и утвърдено от Европейския парламент.
През декември Вестагер похвали нидерландски оферти, призоваващи за възобновяване на европейското законодателство, с цел да се даде опция на регулаторите да се намесват в покупко-продажби, при които държавните компании нарушават конкуренцията.
Предложенията на Нидерландия предвиждат Брюксел да спре тези компании да купуват съперници от Европейски Съюз на повишени цени или да ги подбиват с изкуствено ниски продажни цени.
Европейската комисия също би имала пълномощието да изисква по-голяма бистрота за задграничните компании.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР